
Συνεργασίες

Η εξειδίκευση της κ. Γουντουδάκη στα ζητήματα βίας και κακοποίησης δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό πεδίο για εκείνη· συνιστά μια αποστολή που υπηρετεί με πάθος και δέσμευση. Με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη θυμάτων βίας, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα και τις ανάγκες που προκύπτουν. Ο στόχος της είναι να μην αποτελεί απλά μια σύμβουλος, αλλά να είναι και σύμμαχος, φωνή και στήριγμα για όσ@ χρειάζονται βοήθεια.
Ως κοινωνική λειτουργός, σύμβουλος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συγγραφέας έχει συνεργαστεί με πληθώρα φορέων και οργανισμών που μοιράζονται το ίδιο όραμα: έναν κόσμο όπου η βία δεν έχει θέση. Ως Κοινωνική Λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής, από το 2013 μέχρι και σήμερα συμμετέχει ενεργά ως εισηγήτρια σε ημερίδες και δράσεις ευαισθητοποίησης με θεματολογία σχετιζόμενη με ζητήματα βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών. Προσπαθεί, ωστόσο, να μην μένει μόνο εκεί. Οι συχνές παρεμβάσεις της μέσω συνεντεύξεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση έχουν στόχο να δώσουν φωνή σε εκείνους που συχνά δεν μπορούν να μιλήσουν.

Με την ιδιότητά της ως Κοινωνική Λειτουργός και συγγραφέας, η κ. Γουντουδάκη έχει συνεργαστεί με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν.Ροδόπης και Ξάνθης, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης και Καβάλας, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού "Εξάγωνο" της Κομοτηνής και τη ΧΕΝ Κομοτηνής. Οι συνεργασίες της αυτές την έφεραν πιο κοντά στην κοινωνία, δίνοντας της την ευκαιρία να προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις πρόληψης. Με αφορμή το πρώτο της βιβλίο, Όσα ήθελα να πω – Ιστορίες από την καθημερινότητα μιας κοινωνικής λειτουργού, έχει υπάρξει κεντρική ομιλήτρια σε εκδηλώσεις και εισηγήτρια σε ημερίδες αναπτύσσοντας διαδραστικές παρεμβάσεις με θεματικές όπως η παιδική κακοποίηση, οι διάφορες μορφές κακοποίησης, η βία κατά των γυναικών, η βία και παρενόχληση στον εργασιακό χώρο (mobbing) και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στην διαχείριση περιπτώσεων θυμάτων βίας.

Μια από τις πιο ουσιαστικές και σταθερές συνεργασίες της ωστόσο, είναι αυτή με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, όπου, εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει σε πλήθος δράσεων ευαισθητοποίησης και συναντήσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των φοιτητών γύρω από τα ζητήματα βίας και κακοποίησης, αλλά και την διερεύνηση του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού στο δίκτυο κατά της βίας. Μέσα από τις συζητήσεις με τ@φοιτητ@, αναλύονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ως επαγγελματίες του χώρου, οι δυσκολίες αλλά και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε κάθε εργασιακό πλαίσιο. Αυτό που πάντα την εντυπωσιάζει στην αλληλεπίδρασή της με τα@ νεαρο@ συναδέλφους της, είναι η «επίκαιρη» ματιά τους: οι ερωτήσεις, οι προβληματισμοί και η φρέσκια οπτική τους δεν εμπλουτίζουν απλά τις δικές της γνώσεις, αλλά έχουν αποτελέσει και σημαντική πηγή έμπνευσης για εκείνη δίνοντάς της το έναυσμα να γράψει τα βιβλία της. Ένας από τους βασικότερους στόχους της, εξάλλου, ήταν μέσω της συγγραφής να μεταφέρει στο ευρύ κοινό την πραγματικότητα του επαγγέλματός και την ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση και δράση απέναντι στη βία. Η συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ παραμένει για εκείνη μια συνεχής πηγή αλληλεπίδρασης και εξέλιξης, αποδεικνύοντας πως η εκπαίδευση και η πράξη μπορούν να συνδυαστούν για να φέρουν ουσιαστική αλλαγή.

Η κ. Γουντουδάκη στο πλαίσιο παρουσίασης του πρώτου της βιβλίου, συνεργάστηκε επίσης για δυο συνεχόμενα χρόνια και με το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το πρώτο της βιβλίο, που παρουσιάστηκε και από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αποτελεί μια ωμή αλλά απαραίτητη ματιά σε όλα όσα έχει συναντήσει κατά την διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας. Η υποστήριξη των ατόμων ΑμεΑ, το πένθος, η παιδική κακοποίηση, η σεξουαλική βία, η βία στους εργασιακούς χώρους, η σεξουαλική παρενόχληση:.βασική της πεποίθηση αποτελεί το γεγονός πως δεν αρκεί να μιλάμε επιφανειακά μόνο για αυτά τα ζητήματα· πρέπει να μην τα προσπερνάμε, να τα κατανοούμε εις βάθος, να τα αναγνωρίζουμε.
Η εμπειρία της κ. Γουντουδάκη δεν είναι μόνο θεωρητική – είναι βιωματική, ουσιαστική και πάνω απ' όλα ανθρώπινη. Σε κάθε συνεργασία, στόχος της είναι να μεταδώσει όχι μόνο γνώση, αλλά και τη δύναμη να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει μάθει μέσα από τη διαδρομή της, είναι ότι καμία φωνή δεν πρέπει να μένει σιωπηλή. Γι' αυτό, συνεχίζει να εργάζεται με την ίδια αφοσίωση, αναζητώντας νέες ευκαιρίες για δράση, ενημέρωση και στήριξη.
Βασικό της moto: Κάθε μικρή αλλαγή, κάθε νέα συνεργασία, κάθε άνθρωπος που βρίσκει τη δύναμη να μιλήσει, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μια κοινωνία χωρίς βία.